𝓜𝔂 𝓡𝓱𝓸𝓭𝓮𝓼...


Μέρη που πρέπει να επισκεφθείς... 

Tip: Κατέβασε την εφαρμογή "Google Earth" στη κινητή σου συσκευή για να απολαύσεις τις ψηφιακές διαδρομές που θα βρεις πιο κάτω.


1. Παλιά πόλη της Ρόδου: Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, το 1988 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στη μεσαιωνική πόλη θα βρείτε τον γνωστό δρόμο των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια.

Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ κατείχαν τη Ρόδο δι' αγοράς δύο από το 1309 έως το 1522, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ισχυρό οχυρό, εξαιτίας της ιδιαίτερης ρευστότητας και των εκτεταμένων συγκρούσεων της εποχής. Αργότερα η πόλη διατέλεσε αλληλοδιάδοχα υπό Τουρκική και ιταλική κατοχή. Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.

Είναι ιδανικό να την επισκεφτείς απόγευμα προς βράδυ που δεν κάνει πολλή ζέστη. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά για σουβενίρ, είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς εστιατόρια για φαγητό, παγωτά, κρέπες και πολλά μπαράκια για διασκέδαση. 

Tip: Παίρνεις παγωτάκι ή κρέπα και κάθεσαι στα σκαλάκια και χαζεύεις τον κόσμο που πηγαινοέρχεται! 





2. Παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου: Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι κτίσμα του 14ου αιώνα που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και ορισμένα άλλα νησιά όπως το Καστελόριζο από το 1309 έως το 1522. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες στη θέση του, βρισκόταν ο ιερός ναός του θεού Ήλιου και σε αυτή τη θέση πιθανόν να είχε στηθεί ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου σε αντίθεση με την προγενέστερη πεποίθηση ότι βρισκόταν στην περιοχή Μανδράκι, που βρίσκεται στη θέση του ενός εκ των τριών λιμανιών της Ρόδου. Το παλάτι εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.

Μετά την προσάρτηση των Δωδεκάνησων στην Ελλάδα το 1948 ο πρώτος όροφος του παλατιού μετατράπηκε από τις ελληνικές αρχές σε μουσείο το οποίο περιέχει διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα, όπλα, μεσαιωνικές ταφόπλακες, κοσμήματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και άλλα ευρήματα ενώ γενικά το όλο κτίσμα αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Tip: Έξω από το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου υπάρχει η περίφημη οδός των ιπποτών, περπάτησέ την, φωτογραφίσου εκεί και ¨τρέξε¨ με το μυαλό σου σ' εκείνη τη μεσαιωνική εποχή. 

Δες εδώ πού και πώς είναι!

 

3. Υδροβιολογικός σταθμός Ρόδου – Ενυδρείο – Μουσείο: Το κυρίως κτήριο του σημερινού ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΡΟΔΟΥ (Υ. Σ. Ρόδου) κατασκευάστηκε στην Άκρα των Μύλων, δηλαδή στo βoρειότερo άκρo τoυ νησιoύ, κατά τη χρονική περίοδο 1934 – 1935, ενόσω η Δωδεκάνησος βρισκόταν υπό Ιταλική κατοχή, για να στεγάσει το “Reale Istituto di Ricerche Biologiche di Rodi” (Βασιλικό Ινστιτούτο Βιολογικών ερευνών της Ρόδου).

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου έχει ένα διττό ρόλο καθώς αποτελεί μια ερευνητική μονάδα του ΕΛΚΕΘΕ και ένα δημόσιο ενυδρείο - Rhodes Aquarium - για το ευρύ κοινό, συνδυάζοντας την έρευνα, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση. Δεν πραγματοποιεί μόνο θαλάσσια έρευνα αλλά συμμετέχει και σε προγράμματα προστασίας του πολίτη όπως το πρόγραμμα για το λαγοκέφαλο, ενώ επίσης πραγματοποιεί προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για διάφορες κοινωνικές ομάδες.

 

Tip: Ο εκθεσιακός χώρος του Ενυδρείου είναι υπόγειος και είναι πολύ εντυπωσιακός!

                                                Επίσημος Ιστότοπος


4. Κοιλάδα των Πεταλούδων: Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι βιότοπος στο νησί Ρόδος του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Αποτελεί τουριστικό προορισμό και αξιοθέατο της περιοχής. Στην Κοιλάδα φιλοξενείται η πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria, ένα σπάνιο είδος πεταλούδας. Επίσης, υπάρχει το μεγαλύτερο δάσος στην Ευρώπη με δέντρα Liquidambar Orientalis (Λικιδάμβαρη η Ανατολική ή Υγράμβαρη ή αλλιώς Ζηδιά ή Ζητιά).


Tip: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα βρεις πάρα πολλές πεταλούδες στην κοιλάδα! 

Επίσημος Ιστότοπος

Δες εδώ πού και πώς είναι! 

5. Παναγία Τσαμπίκα Ψηλή: Η Παναγιά η Τσαμπίκα είναι μονή της Ρόδου. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού κοντά στο χωριό Αρχάγγελος. Αποτελείται από την παλαιά και την νέα μονή, που ονομάζονται από τους ντόπιους «η Ψηλή» και η «η Χαμηλή», αντιστοίχως. Για να πας στην «Ψηλή» πρέπει να ανέβεις 300 περίπου σκαλιά, αλλά η θέα από εκεί ψηλά είναι απίστευτη και αξίζει τον κόπο.

Πηγή βίντεο: Διαδρομές - Routes

Tip: Η διαδρομή είναι κουραστική και είναι καλό να την πραγματοποιήσεις νωρίς τις πρωινές ώρες ή τις απογευματινές ώρες, όταν ήλιος δεν είναι πολύ δυνατός. Η θέα, όμως, από εκεί ψηλά θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.  

Δες εδώ πού και πώς είναι! 


6. Πήγες Καλλιθέας: Οι πηγές Καλλιθέας είναι ιαματικές πηγές στη Ρόδο. Απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Ρόδου και 5 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Κοσκινού Ο χώρος διαμορφώθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Λομπάρντι μετά από έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών το 1927. Το κύριο κτίριο του λουτρού είναι εμπνευσμένο από τα οθωμανικά λουτρά του νησιού. Τα λουτρά συνέχισαν να λειτουργούν όταν η Ρόδος πέρασε σε ελληνική κυριαρχία μέχρι το 1967 και έπειτα ξαναλειτούργησαν το 2007.


Tip: Οι Πηγές Καλλιθέας είναι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Ρόδου και αξίζει να το επισκεφτείς και να το συνδυάσεις με μπάνιο στην όμορφη παραλία που έχει εκεί!

Επίσημος Ιστότοπος

Δες εδώ πού και πώς είναι! 


7. Λίνδος: Η Λίνδος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο νησί της Ρόδου. Έχει πλούσια ιστορία, καθώς ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και αυτή με την πιο πλούσια ναυτική παράδοση. Είναι η γενέτειρα του Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, του Χάρη, του γλύπτη του περίφημου Κολοσσού και του Παναίτιου, του φιλοσόφου που εισήγαγε τη στωική φιλοσοφία στη Ρώμη.

Τα γραφικά στενά σοκάκια, οι όμορφες παραλίες, η εξαιρετική θέα του πελάγους, αλλά κυρίως η ακρόπολη της Λίνδου, που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, έχουν καταστήσει τη Λίνδο δημοφιλή τουριστικό προορισμό. 


Tip: Στη Λίνδο συνήθως κάνει περισσότερη ζέστη από την υπόλοιπη Ρόδο, άρα είναι καλό αν πας πρωινές ώρες να το συνδυάσεις με μπανάκι στις πανέμορφες παραλίες της. Αν θες βόλτες για φαγητάκι και ποτό πας απογευματάκι προς βράδυ να περπατήσεις στα γραφικά στενά και να καθίσεις σε κάποιο εστιατόριο ή μπαράκι με ταράτσα να φας ή πιεις με την πιο όμορφη θέα! 

Tip:  Στη Λίνδο είναι και η παραλία Άγιος Παύλος, η αγαπημένη μου παραλία, η πιο όμορφη παραλία του νησιού, την οποία αν κοιτάξεις από ψηλά (την Ακρόπολη της Λίνδου) έχει σχήμα καρδιάς! 



Δες εδώ πού και πώς είναι! 




Σχόλια