Αction Figures με το ChatGPT: 5 τρόποι αξιοποίησης τους στην εκπαιδευτική διαδικασία

 




Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση συνεχώς εξελίσσονται και μας εκπλήσσουν ευχάριστα.

Μία από τις νέες δυνατότητες του ChatGPT είναι η δημιουργία εικόνας είτε με text to image διαδικασία είτε με image to image διαδικασία. Η δημιουργία «Action Figure» είναι μια από αυτές τις διαδικασίας, όπου με την κατάλληλη προτροπή και το ανέβασμα μιας δικής μας φωτογραφίας μπορούμε να δημιουργήσουμε Action Figure με τα χαρακτηριστικά μας. 

Αυτοί οι ψηφιακοί χαρακτήρες, μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό εργαλείο για να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την κριτική σκέψη των μαθητών/τριων μας. 

Παρακάτω αναφέρουμε 10 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις «Action Figures» στη σχολική τάξη:

1. Ψηφιακή Αφήγηση

Η δημιουργία ψηφιακής αφήγησης με τη χρήση "action figures", ειδικά μάλιστα αν αυτές οι φιγούρες έχουν και φωνή ή κινούμενα μέρη, μπορεί να αυξήσει δραστικά τη συμμετοχή και τη φαντασία των παιδιών. Μπορούμε να «δώσουμε» ζωή στις ψηφιακές μας αφηγήσεις, σε βιντεοπαρουσιάσεις κ.ά. κάνοντας τες πιο ελκυστικές για τους/τις μαθητές/τριές μας μέσα από τη δημιουργία “action figures” π.χ. με τη δημιουργίας μιας “Action Figure” της θεάς Αθηνάς για την Ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού η οποία θα αφηγείται τα μυθολογικά στοιχεία που αναφέρονται στην Ιστορία της Γ΄ Δημοτικού. 

Ενδεικτικό Prompt:
Δημιούργησε μία εντυπωσιακή συλλεκτική "Action Figure" της Θεάς Αθηνά, βασισμένη στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Η φιγούρα πρέπει να απεικονίζει όλα τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της θεάς: περικεφαλαία, ασπίδα (Αιγίδα), δόρυ, και το ιερό της ζώο, την κουκουβάγια. Η στολή της να είναι εμπνευσμένη από την αρχαία πανοπλία, διακοσμημένη με σύμβολα σοφίας και στρατηγικής. Η φιγούρα να είναι δυναμικά τοποθετημένη, πλήρως αρθρωτή, και να παρουσιάζεται μέσα σε πολυτελή συσκευασία συλλεκτικής έκδοσης με αρχαιοελληνικά μοτίβα και το όνομά της με έντονη γραμματοσειρά.





2. Κοινωνικές Επιστήμες (π.χ. Ιστορία, Γεωγραφία κ.ά.)

Μπορούμε π.χ. να δημιουργήσουμε ιστορικές φιγούρες για να «ταξιδέψουμε» στους αιώνες, εξερευνώντας τα επιτεύγματά τους. Να δώσουμε «ζωή» στις ψηφιακές μας αφηγήσεις και να εμπλέξουμε δημιουργικά τους/τις μαθητές/τριες στις Κοινωνικές Επιστήμες, μέσα από τη δημιουργία ιστορικών μορφών που "ζωντανεύουν" και μιλούν για τη ζωή και το έργο τους.
Π.χ. να δημιουργήσουμε μια “Action Figure” του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος θα «ταξιδεύει» στο χρόνο και θα αφηγείται τα επιτεύγματά του στην Αναγέννηση, συνδέοντας την Ιστορία με την Τέχνη, την Επιστήμη και την Τεχνολογία.

Ενδεικτικό Prompt:
Δημιούργησε μια συλλεκτική φιγούρα δράσης του Λεονάρντο ντα Βίντσι – Έκδοση «Ο Οραματιστής της Αναγέννησης», παρουσιασμένη σε πολυτελή συσκευασία με βιτρίνα. Η φιγούρα είναι εξαιρετικά λεπτομερής και πλήρως αρθρωτή, ντυμένη με βελούδινο χιτώνα σε βαθύ μπορντό με χρυσά διακοσμητικά σχέδια και μανδύα σε σκούρο μπλε αναγεννησιακού στυλ. Διαθέτει μακριά ροή γενειάδα, διαπεραστικό βλέμμα και αποσπώμενο μπερέ αναγεννησιακού τύπου. Στο ένα χέρι κρατά ένα μικρό μοντέλο μηχανικού πτηνού με κινητές φτερούγες – φόρος τιμής στα σχέδιά του για ιπτάμενες μηχανές. Στο άλλο κρατά έναν πάπυρο με αφηρημένα σχέδια εμπνευσμένα από τον «Ανθρώπο του Βιτρούβιου» και καθρεπτικά γραμμένο κείμενο.
Τα αξεσουάρ περιλαμβάνουν:
  • Ένα μικρό πάγκο εργασίας
  • Ένα γλυπτό ανατομικό μοντέλο
  • Μια παλέτα ζωγραφικής με πινέλο
  • Ένα μικρό μοντέλο του ελικοειδούς εναέριου κοχλία (πρωτότυπο ελικόπτερο)
  • Ένα σημειωματάριο με εικονογραφημένες σελίδες (ορατές με μικροσκοπικό μεγεθυντικό φακό)
  • Έναν μικρό καμβά με ημιτελές κλασικό πορτρέτο
Προαιρετικό χαρακτηριστικό: Φόντο με ολογραφική αισθητική, που θυμίζει εργαστήριο εφευρέτη, με αιωρούμενα σχέδια, γρανάζια και πρωτότυπες ιπτάμενες μηχανές να προβάλλονται γύρω του.
Σχεδίαση κουτιού: Κομψή και επιβλητική, με μοτίβα Αναγέννησης. Το όνομα «Λεονάρντο ντα Βίντσι» εμφανίζεται με καλλιγραφική γραμματοσειρά σε φουτουριστικό ύφος και απαλή φωτεινή λάμψη. Η μπροστινή όψη έχει διαφανές παράθυρο που προβάλλει τη φιγούρα σε δυναμική στάση.
Στυλ: Μακέτα προϊόντος, Υψηλή λεπτομέρεια, Αισθητική ιστορικού-επιστημονικής φαντασίας, Συλλεκτική έκδοση πολυτελείας





3. Εκμάθηση ξένων γλωσσών
Δημιουργία Ψηφιακής Φιγούρας: “Ο Αλέξης, ο Ταξιδιώτης”. Μια ψηφιακή φιγούρα ταξιδεύει σε διάφορες χώρες και συστήνεται στη γλώσσα της κάθε χώρας. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φιγούρα για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μάθουν γλώσσες και πολιτισμούς μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ο Αλέξης ταξιδεύει ψηφιακά σε διάφορες χώρες, συστήνεται στη γλώσσα της κάθε χώρας (π.χ. «Bonjour! Je m'appelle Alexis et je viens de Grèce!») και μας δίνει αφορμή να εξασκηθούμε όλοι μαζί σε διαλόγους, να δημιουργήσουμε σενάρια ρόλων και να ανακαλύψουμε παραδόσεις και αξιοθέατα. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, ομαδικές εργασίες και ψηφιακές παρουσιάσεις, μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν "ταξιδιώτες", αναπτύσσοντας παράλληλα γλωσσικές δεξιότητες, φαντασία και ομαδικό πνεύμα.




4. Οπτικά Βοηθήματα για τα Μαθηματικά, τη Γεωμετρία και τις Φυσικές Επιστήμες

Μπορούμε να εντάξουμε φιγούρες ιστορικών ή επιστημονικών προσώπων, όπως τον Πυθαγόρα, σε οπτικά βοηθήματα και παρουσιάσεις για να κάνουμε πιο ελκυστική και κατανοητή τη μαθησιακή διαδικασία. Μέσα από ένα project όπως το “Ο Πυθαγόρας εξηγεί τα τρίγωνα”, μπορούμε να δημιουργήσουμε infographics, ψηφιακές αφίσες ή παρουσιάσεις όπου η φιγούρα του Πυθαγόρα “μιλά” απλά στους μαθητές και εξηγεί έννοιες όπως το Πυθαγόρειο Θεώρημα με τρόπο προσιτό και οπτικοποιημένο. Με αυτόν τον τρόπο, μετατρέπουμε αφηρημένες έννοιες σε κατανοητές εικόνες, ενισχύουμε τη μνήμη μέσω της αφήγησης και κάνουμε τη μάθηση πιο βιωματική και ευχάριστη.







5.  Δημιουργική γραφή
Ως εκπαιδευτικοί, μπορούμε να αξιοποιήσουμε φιγούρες όπως της Λίνας, της Ταξιδιώτισσας στον Χρόνο, ως αφορμή για πλούσιες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Οι μαθητές/τρις μπορούν να φανταστούν και να γράψουν τις συναρπαστικές περιπέτειες της Λίνας, καθώς ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το μέλλον. Μπορούν να δημιουργήσουν ημερολόγια ταξιδιού, να αφηγηθούν μια περιπέτεια της Λίνας σε μορφή ιστορίας ή κόμικ, να γράψουν διαλόγους με ιστορικά πρόσωπα ή να συνθέσουν σενάρια για θεατρικά έργα και βιντεάκια. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνουμε τη φαντασία, εξασκούμε τη γραπτή έκφραση και δίνουμε στα παιδιά έναν δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο να προσεγγίσουν την Ιστορία, τη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα.
























 


Σχόλια